Respect is een begrip dat je vaak tegenkomt in de paardenwereld en het lijkt erop dat het iets is dat vooral het paard moet tonen. Hij moet je ruimte respecteren, niet aan je jas frullen, niet duwen, niet op je voeten gaan staan, …
Respect is echter geen aangeboren knopje, al verwachten mensen dat vaak wel. Maar helaas…
Het zit niet inbegrepen in de blauwdruk van je paard.
Je paard begrijpt dus écht niet zo maar wat jouw ruimte is, dat jij niet zo stevig op je twee benen staat, dat jouw voeten niet bestand zijn tegen 500kg paard, … Iemand (jij) moet al deze dingen aan hem uitleggen. Jij moet je paard dus tonen wat respect is en de spelregels even overlopen.
Maar…
Wat is respect voor jou?
In het woordenboek zal je als betekenis vaak ‘eerbied’ of ‘ontzag’ tegen komen. Klinkt zwaar? De oorspronkelijke betekenis is gelukkig een stuk luchtiger. Respect betekent gewoon ‘omzien naar elkaar’. Wederzijds dus.
Persoonlijke ruimte is iets dat heel vaak aan bod komt in discussies als het gaat om de basis en respect. Persoonlijke ruimte is, zoals de naam al doet vermoeden, persoonlijk… Veel mensen zijn zich bewust van hun persoonlijke bubbel. Paardlief mag daar niet ongevraagd in. Doet ie dat wel, dan wordt het paard al snel als onbeleefd, dominant of ronduit brutaal bestempeld.
Maar…
Ook persoonlijke ruimte gaat over afspraken. En als die niet helder gemaakt worden, hoe moet je paard ze dan kennen? Dus…
Welke afspraken wil jij hierover met je paard maken? Die afspraken zijn trouwens wederzijds. Ik zie ontzettend veel mensen de persoonlijke bubbel van hun paard wél zo maar ongevraagd doorprikken. Zeg eens eerlijk…
Nodig jij je paard altijd uit tot contact en hou je rekening met z’n antwoord?
Mag jouw paard zelf aangeven dat ie contact wil en geef je hem dan wat hij vraagt?
Dáár begint namelijk respect: omzien naar elkaar. Dat betekent ook open staan voor de antwoorden die je paard geeft.
Vertrouwen is iets waar je duurzaam aan moet bouwen, met veel zorg en het geraakt helaas gemakkelijk beschadigd. Geduld is hierbij een schone deugd. En consequentie.
Je paard heeft namelijk nood aan duidelijkheid. Hij kan er niet zo goed mee om als iets de éne dag wel mag en de andere dag niet, als iets de éne keer zo gaat en de volgende keer zus, … Dan weet ie het gewoon niet meer. Wat dat betreft zijn paarden op en top gewoontedieren. Hij moet dus op je kunnen rekenen. Anderzijds wil je natuurlijk ook op je paard kunnen rekenen. We mensen hebben graag controle. we zouden liefst alles kunnen controleren, ook ons paard.
Maar…
Een paard is nu eenmaal een vluchtdier. Dat in gedachte houdend, kun je je paard wel aangeven wat je van hem verwacht door middel van duidelijke afspraken. En als jij deze consequent naleeft, dan zal je paard ook wéten wat er van hem verwacht wordt. Zo creëer je een veilige omgang met je paard.
Vrijheid; Werken in vrijheid is werken met de waarheid. En die komt soms bijzonder hard aan… Ik moet toegeven, een aantal jaren geleden pakte ik het behoorlijk persoonlijk op als mijn paard ging eten terwijl ik in vrijheid wilde werken. Laat staan dat ie gewoon wegliep en wat ging staan koekeloeren. Heel de wereld was interessanter dan mij, dus moest ik mijzelf interessanter maken dan de rest van de wereld. Dat deed ik door de rest van de wereld minder leuk te maken. Aandacht voor mij werd beloond met rust, Een vriendelijke, uitnodigende houding. Naar me toe komen verdiende zelfs een kriebel én een snoepje!
Maar als mijn paard aandacht had voor alles behalve mij? Dan stuurde ik hem weg, elke afleiding werd gecorrigeerd. Niet met geweld en niet met veel actie, maar lopen zou ie, al was het in stap… In de richting die ík aangaf. Natúúrlijk bleef mijn paard na een tijdje volgzaam en ‘gewillig’ bij mij. Maar niet omdat hij mij zo leuk vond. Hij had gewoon uitgevonden hoe hij zo snel mogelijk van dat irritant gejengel van mijn kant verlost kon geraken.
De waarheid kwetst…
Hoe eerlijk mag jouw paard zijn? Ondertussen ben ik er achter gekomen hoe ik tot een eerlijke samenwerking met mijn paard kan komen. Ik probeer mezelf nog steeds interessanter te maken dan de rest van de wereld, maar alleen maar door mezelf interessanter te maken dan de rest van de wereld.
Respecteert jouw paard je persoonlijke ruimte niet, wil je vertrouwen heropbouwen en/of wil je ook zo graag werken in vrijheid met je paard? Kom dan eens luisteren tijdens een reconnect sessie! Helemaal gratis, bij mij in Haasdonk.
Ps: Wil je graag alle Horsemanship Essentials verzameld ontvangen? Download dan het Horsemanship Essentials Book via deze link! Laden duurt een paar seconden, adem dus maar eerst een keer goed diep in en blaas je dan helemaal leeg. 😮💨